Okresný súd v Prešove dal za pravdu žalobcovi Štefana Pazderu

12.04.2003 Celý región

Verejne známy bývalý miestny predstaviteľ Konfederácie politických väzňov Slovenska (KPVS) v Prešove Štefan Pazdera prehral 21. marca občiansko-právny súdny ...
Verejne známy bývalý miestny predstaviteľ Konfederácie politických väzňov Slovenska (KPVS) v Prešove Štefan Pazdera prehral 21. marca občiansko-právny súdny spor o ochranu osobnosti vedený na tunajšom okresnom súde (OS). Samosudkyňa OS vyhovela žalobe podanej v auguste 2001 synom Ľudovítom nebohého Andreja Petraška, člena KPVS. Obe strany sporu poučila, že sa proti rozsudku prvostupňového súdu môžu odvolať.

Žalovaný je podľa uznesenia povinný zdržať sa ďalších zásahov do práva na ochranu osobnosti nebohého Petraška (zomrel v máji 2000), neuvádzať žiadne urážlivé výroky na jeho adresu. Pazdera musí zaplatiť úhradu súdnych trov, písomne odvolať a oľutovať svoje hanlivé výroky v Prešovskom denníku Korzár a v liste žalobcovi a zaplatiť päť tisíc Sk ako nemajetkovú ujmu.
Spor medzi Pazderom a Petraškom spustilo rozhodnutie miestnych štruktúr KPVS v Prešove, ktorým vo februári 1992 vylúčili Petraška z KPVS. Podľa advokáta žalobcu Viktora Schichmana súd uznal tvrdenie žalobcu, že miestne orgány na to nemali právo a dokazovanie ukázalo, že Pazdera konal na vlastnú päsť. Po Petraškovej smrti nový diel sporu spustila reakcia Pazderu na nekrológ v druhom čísle z roku 2000 časopisu Naše svedectvo, ktorý na svojho otca napísal syn Ľudovít. Aj keď v nekrológu nie je spomínané meno Pazderu, ten reagoval v liste z júna 2001 synovi Ľudovítovi veľmi neprimerane a označil Petraška za človeka, ktorý posielal ľudí do trestných táborov, do baní na nútené práce a pod.

Petraškov syn v reakcii povedal, že v záujme očistenia otcovej pamiatky, odsúdeného v 50. rokoch na sedem rokov (polovicu z nich si odsedel vo väznici) a amnestovaného v roku 1960, nemohol ináč konať, len dať celú vec na súd. \"Pazdera je človek s kriminálnou minulosťou, ktorý narobil veľa škody KPVS, \" dodal. Preto podľa neho nejde o osobný spor.
Pazdera, ktorého pred pár rokmi z KPVS vylúčili, stal jedenásťkrát pred súdom, prvýkrát v roku 1947, keď sa spovedal zo svojej činnosti člena pohotovostného oddielu Hlinkovej gardy po potlačení Slovenského národného povstania. Naposledy - v polovici 90. rokov - to bol súdny spor Pazderu vedený práve pred OS Prešov s dnes už nebohým Dušanom Slobodníkom.
OS Prešov začal pojednávať 17. decembra 2002, pokračoval 17. februára a 19. marca t. r.
 

Vyberte región